Ljekovitost lavande

 


lavanda29Lavanda se primjenjuje kod nadutosti, migrene, nesvjestice, vrtoglavice, iznutra kao čajni oparak, a izvana kao sredstvo za trljanje.

Kod gubitka apetita, nadutosti, navale krvi u glavu, glavobolje, kod osjećaja vrtoglavice i mučnine treba uzeti 5 kapi lavandina ulja (jedanput dnevno) na komadiću šećera ili u čajnoj žličici vode. Razumljivo, dijabetičari ne koriste šećer.
Prema novijim rezultatima istraživanja, ulju lavande pripisuje se i djelovanje na uništavanje klica pa se opravdava njegova veća primjena kod svih probavnih smetnji uzrokovanih procesima truljenja i vrijenja u crijevima.
Lavanda pospješuje rad jetara i slezene, a čini se da je korisna i kod žutice.
Lavanda prelivena vrućim, ali laganim bijelim vinom preporuča se kod bolesti mozga i živaca. Pije se nekoliko dana (u gutljajima) po 1/8 litre - dnevno. To se piće može uzimati i kod boležljive pospanosti, kod naklonosti grčevima i padavici, kod naklonosti moždanom udaru s pojavama uzetosti te kod drhtanja udova.
Ako se biljka u cvatu stavi na močenje u jaku rakiju i time trljaju udovi, područje srca i sljepoočice, pospješit će se oživljavanje, naročito kod sklonosti moždanom udaru.
Na pola litre rakije stavi se pet jušnih žlica sitno narezanih vrhova lavande u cvatu te drži na toplom mjestu 10 dana. Nakon toga lavandina tinktura pripremljena je za uporabu.
Osušeni cvjetovi omiljeni su za punjenje jastuka za opuštanje i bolji san. Koriste se kao i dodatak pri izradi domaćih kozmetičkih pripravka, losiona, kupki i slično.

Priprema čaja:

2 čajne žličice preliti sa 2-3 dl kipuće vode te ocijediti nakon 5 minuta

Provjeren recept kod slabosti, glavobolje i sl.:

2 šake cvijeta lavande preliti jabučnim octom ili kvasinom i stavi se na sunce. Procijediti nakon dva tjedna. Upotrebljava se dubokim udisanjem.

Kupka sa oparkom lavande :

50 grama suhog cvijeta lavande prelije se litrom kipuće vode. Nakon 30 minuta se ocijedi te se doda vodi za kupanje.


Eterično ulje lavande

Za bočicu eteričnog ulja lavande s pravom se kaže da je „prva pomoć“ u kući, a neizostavna je u aromaterapiji. Eterično ulje, dobiveno parnom destilacijom, opušta, okrepljuje i balansira duh. Izvrstan je antiseptik. Ulje se upotrebljava za njegu svih vrsta koža, može se nanositi izravno na kožu ili pomiješano s baznim uljem. Kod opekotina i rana značajno ubrzava zacjeljivanje, a pomaže i kod akni, gljivičnih oboljenja, uboda insekata, upala i alergija na koži.

Upotreba ulja u aroma lampi ili lagano inhaliranje koristi kod bronhitisa i gripe a „grgljanje“ razrijeđena lavandina ulja ( jedna kap u čaši mlake vode) pomaže kod upale grla i promuklosti.

Kupka s uljem lavande smiruje napetost, visoki krvni pritisak, opušta grčeve i menstrualne tegobe, a kod reumatskih problema koristi se masažno ulje sa lavandom.

Priprema kupke:

10 kapi, pomiješanih sa žlicom soli ili meda, doda se u vodu za kupanje.Za kupke nogu dovoljne su 3-5 kapi

Priprema ulja za masažu:

15 kapi eteričnog ulja pomiješati s 50 ml baznog ulja npr. maslinovo, bademovo ili sezamovo.