Vrste lavande

 


lavanda444Lavanda je jedna od najraznovrsnijih trajnica s obzirom na brojnost vrsta. Postoji oko 30 vrsta lavanda i oko dvjestotinjak njihovih sorti i varijeteta. Najznačajnije i najraširenije vrste su:
- prava lavanda - Lavandula augustifolia
- lavandini - Lavandula x intermedia

Prava lavanda - Lavandula angustifolia, Lavandula vera, Lavadula officiualis
Predstavlja izvornu vrstu prenešenu iz prirode, čijim križanjem su nastale druge podvrste i hibridi.

Zovu je i fina lavanda, a skupina sorata ove vrste naziva se i engleska lavanda i mnogo se koristi u hortikulturi. Njezini listovi su uži, a cvjetne stapke i cvjetovi kraći od kasnije nastalih hibrida. Stvaraju lijepe i kompaktne kuglaste grmove većinom do 70 cm visine. Prevladavaju sorte tamnijih cvjetova. Ova vrsta lavande daje količinski manje eteričnog ulja, slađeg i blažeg mirisa, no ono je traženije u aromaterapiji i parfemskoj industriji pa ulje ima i znatno višu cijenu. Cvate ranije od ostalih, od sredine svibnja do kraja lipnja, a nakon obrezivanja cvjetnih stapki ponovo stvara lijepu kuglu.
Najpoznatije sorte su L.a. Munstedi L.a. Hidcote tamno ljubičaste boje cvijeta, a od ružičastih L.a.Hidcote Pinki L.a. Loddon Pink. Osušeni cvjetovi omiljeni su kao ukras, u kulinarstvu i kozmetici.
sortiment lavande

Lavandini - Lavandula x intermedia
lavanda333Lavandini su skupina hibrida nastali križanjem prave lavande - L.angustifolia i širokolisne lavande - L. latifolia. Tipično za njih je da su robusnijeg rasta, širih listova te dužih cvjetnih stapki i cvjetnih klasova. Zbog većeg prinosa kao i postotka ulja u cvijetu (3-4%) najrašireniji su na proizvodnim farmama. Ulje ima više kamforastih tvari pa je jačeg i oštrijeg mirisa, niže cijene a mnogo se koristi u proizvodnji sapuna, deterđenata i sl. Lavandini su najčešće raznih nijansi ljubičastih boja, ali postoje ružičasti i bijeli.
Najraširenije su tamno ljubičaste sorte L.i.Hidcote Giant i L.i.Grosso, te nešto svjetlije L.i.Provence L.i.Super i L.i.Abrialii. Kod nas poznata tzv.hvarska lavanda također je lavandin, ima ih 3-4 sorte, no nažalost do sada nisu točno determinirani. Najrodniju domaći su nazvali budrovka navodno po Budroviću koji ju je donio na Hvar.
Od ostalih vrsta lavanda interesantne su još španjolske lavande - Lavandula stoechas, koje su zbog duge cvatnje i raznovrsnosti boja, omiljene u vrtovima. Ima ih od ljubičastih, roza do žutih. Zbog karakterističnih brakteja na vrhu cvijeta zovu ih i leptir lavanda ili lavanda sa zečjim ušima. Lavandula dentata su novije vrste zubastih rubova lišća, a kao i Španjolske lavande nisu otporne na niske temperature. Postoje i tzv. vunaste lavande - Lavandula lanata, koje su presvučene baršunastim dlačicama. Koriste se najviše za aranžiranje.